Tentang Saya

Blog ini diselenggarakan oleh Abu Hurairah al-atsary (014-8711474)

Menuntut ilmu dengan Ust Abdul Wahab Butasmi dalam bidang manhaj,aqidah, fiqh, hadis.

Alamat; Kota Kinabalu Sabah

 

Advertisements

18 comments so far

 1. Bayu Ratri on

  salam kenal sahabat. semoga tetap istiqomah…

 2. Hannah on

  Salam,

  adakah kepercayaan TIDAK MEMPERCAYAI NABI ISA AKAN DITURUNKAN KE BUMI DI AKHIR ZAMAN , SEBAGAIMANA KEPERCAYAAN ORGAN KRISTEN DAN KEBANYAKAN AHLI SUNNAH sebagai golongan orang berfahaman wahhabi.

  Terima kasih

  • abuhura1rah on

   antara tanda2 besar hari kiamat, akan turunnya Nabi isa ‘alaihisalam menentng dajjal, dan Nabi Isa turun melanjutkan syariat yang sama sperti Nabi mudahmmad shallallahu ‘alaihi wa sallam, disebutkan di dalam hadist, ada 2 riwayat yang menyatakan Nabi Isa akan hidup selama 40 tahun di atas bumi kemudian baru baginda wafat kemudian ada manusia kembali kufur lalu berlakulah kiamat, dan satu lagi riwayat menyatakan kurang dari 40 tahun.

   sdri, wahhabi mana yg mengatakan Nabi Isa tidak akan turun?

   • Hannah on

    di dalam bible pun orang2 kristen juga tertunggu-tunggu kemunculan nabi isa kembali ke dunia di akhir zaman…

 3. Hannah on

  salam. saya tidak berkata puak wahhabi yg mengatakan nabi isa tidak datang. cuma bertanya. adakah hadis yg sahih mengatakan nabi isa akan kembali ke bumi. pernahkah rasulullah bersabda ttng turunya nabi isa. islam itu bersifat zahir, kalau manusia qada’ nya mati dan tidak akan hidup kembali keculai setelah ditiupkan sangkakal kali ke-2.jadi adakah nabi isa ini manusia atau makhluk lain yg bertentangan dengan tabii, iaitu klu dah mati, tidak boleh hidup lagi..dan inikan pula setelah berratus-ratus tahun lamanya…mengapa pula nabi isa yang perlu membetulkan aqidah sesat orang nasrani (kristen), tentu orang yahudi juga mau dibetulkan,,mungkin mereka minta pula nabi daud yg turun utk membetulkan kesesatan mereka? nabi muhamad tidak cukup hebatkah berbanding nabi isa utk menjelaskan kebenaran islam…kenapa Allah tidak turunkan muhammad saja utk membetulkan orang yang sesat tsbut. dalam al-quran pun jelas, bahawa nabi isa diwafatkan…dan wafat ni sebagai manusia biasa hanya akan hidup semula apabila hari kiamat. wassalam

  • abuhura1rah on

   hannah, apabila anda menaip perkataan “knp Allah…” ini merupakan satu kesalahan, harap anda perbetulkan. kita tidak mempertikaikan qada’ Allah. Apabiala Allah menetapkan untuk menurunkan Nabi Isa utk umat akhir zaman dan kembalikan mrk kpd ajaran al-Quran dan Sunnah, kita hanya beriman sami’na wa atho’na (kami dgr dan kami taat).
   ini kelebihan yang Allah berikan kepada Nabi Isa, dan kita tidak boleh membezakan seorang pun dari para rasul ini sebagaiman firman Allah dalam surah alBqarah ayat 285 “(Mereka mengatakan): “Kami tidak membeda-bedakan antara seseorangpun (dengan yang lain) dari rasul-rasul-Nya”, dan mereka mengatakan: “Kami dengar dan kami taat.” (Mereka berdoa): “Ampunilah kami ya Tuhan kami dan kepada Engkaulah tempat kembali.” (al-baqarah 2:285)
   Nabi Isa adalah manusia biasa, Allah telah tetapkan dia untuk turun di akhir zaman, kita imani. Mungkin dari segi logik aqal bertentangan sama sekali, tapi apabila Allah berkehendak kan sesuatu itu tidak mustahil bagi allah.
   sedangkan nabi Isa adalah seorang manusia dan hamba Allah ketika baginda diangkat ke langit,

   firman Allah “dan karena ucapan mereka: “Sesungguhnya kami telah membunuh Al Masih, Isa putra Maryam, Rasul Allah[378]”, padahal mereka tidak membunuhnya dan tidak (pula) menyalibnya, tetapi (yang mereka bunuh ialah) orang yang diserupakan dengan Isa bagi mereka. Sesungguhnya orang-orang yang berselisih paham tentang (pembunuhan) Isa, benar-benar dalam keragu-raguan tentang yang dibunuh itu. Mereka tidak mempunyai keyakinan tentang siapa yang dibunuh itu, kecuali mengikuti persangkaan belaka, mereka tidak (pula) yakin bahwa yang mereka bunuh itu adalah Isa. Tetapi (yang sebenarnya), Allah telah mengangkat Isa kepada-Nya[379]. Dan adalah Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana. ” (an-Nisaa 4:157-158)

   kemudian di akhir zaman nabi Isa akan turun ke bumi sebagaimana disebutkan di dalam ayat2 al-quran dan hadis, firman Allah ini menerangkan Nabi Isa sebagai salah satu tanda hendak terjadinya kiamat, iaiatu ketika baginda diturunkan ke bumi dan manusia beriman dengannya, “Tidak ada seorangpun dari Ahli Kitab, kecuali akan beriman kepadanya (Isa) sebelum kematiannya[380]. Dan di hari kiamat nanti Isa itu akan menjadi saksi terhadap mereka.” (an-Nisaa 4:159)

   “Dan sesungguhnya Isa itu benar-benar memberikan pengetahuan tentang hari kiamat. Karena itu janganlah kamu ragu-ragu tentang kiamat itu dan ikutilah Aku. Inilah jalan yang lurus.” (Zukhruf 43:61)

   Di dalam hadis, disebutkan bahwa Nabi isa akan turun ke bumi dan kemudian akan mengimami manusia untuk menentang dajjal, dan kemudian para ahli kitab akan beriman dengannya, dan akhir sekali baginda akan wafat, tidak ada perkataan pun yang menunjukkan Nabi Isa wujud dalam keadaan selain dari manusia. jadi kesimpulannya bahawa Nabi Isa akan turun sebagai seorang manusia biasa.

   Hadis pertama, Sabda Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Isan bin Maryam ajan turun di menara putih di sebelah timur Damaskus” (Shahih Jami’us Shaghir, isnadnya shahih)

   hadis kedua, “Tidak ada Nabi diantara aku dan Isa, dia akan turun jika kalian melihatnya kalian akan mengenalnya. Dia tegap, kemerah-merahan dan keputih-putihan, turun di antara dua kota, rambutnya berminyak meskipun tidak basah,” (Shahih Jami’us Shaghir)

   hadis ketiga, “Sekelompok umatku masih tetap akan berperang dalam kebenaran dan menang sampai hari kiamat. Isa bin Maryam turun, lalu mereka berkata, “mari imamilah kami!”, isa menjawab, “tidak sesungguhnya sebagian kalian adalah pemimpin bagi sebagian yang lain , sebagai penghormatan Allah kepada umat ini.” (Shahih Muslim)

   Hadis keempat dari Abu Hurairah, “beliau (Nabi Isa) tinggal di bumi selama 40 tahun kemudian wafat dan orang-orang muslim mensolatinya” (Shahih Jami’)

   Nabi Isa tidak wafat, lihat firman Allah dalam suran an-nisaa ayat 157.

   mengapa Allah pilih Nabi Isa, itu rahsia Allah..Allahu a’alam saya tidak tahu. setakat ini dulu..barakillahu feek

 4. ZAIYANA on

  salam…
  saya ingin menanyakan persoalan berkaitan doa qunut pada solat subuh itu bid’ah? Hal ini kerana ada segelintir dari kalangan orang yang saya kenali menyatakan ianyanya bid’ah semata2.. adakah hal ini benar?
  apakah hukum orang yang menyatakan keadaan ini?

  • abuhura1rah on

   waalikmussalam
   terdapat atsar dari sahabat nabi sendiri yang menyatakan bahawa qunut subuh berterusan adalah bid’ah.

   Dari Abi Malik al-Asyja’i, ia berkata kepada ayahnya: “Wahai ayahku, sesungguhnya engkau pernah shalat di belakang Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam, di bela-kang Abu Bakar, ‘Umar, ‘Utsman dan di belakang ‘Ali di daerah Qufah sini kira-kira selama lima tahun, apakah qunut Shubuh terus-menerus?” Ia jawab: “Wahai anakku qunut Shubuh itu bid’ah!!
   [Hadits shahih riwayat at-Tirmidzi (no. 402), Ahmad (III/472, VI/394), Ibnu Majah (no. 1241), an-Nasa-i (II/204), ath-Thahawi (I/146), ath-Thayalisi (no. 1328) dan Baihaqi (II/213), dan ini adalah lafazh hadits Imam Ibnu Majah, dan Imam at-Tirmidzi berkata: “Hadits hasan shahih.” Lihat pula kitab Shahih Sunan an-Nasa-i (I/233 no. 1035) dan Irwaa-ul Ghalil (II/182) keduanya karya Imam al-Albany.] [4]

   nash yang shahih menunjukkan bahawa qunut yang dilakukan oleh nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam adalah qunut nazilah.
   bagi orang yang mengatakan qunut subuh bid’ah dan melabel orang lain dengan perkataan ini, di sini ada beberapa perkara yang perlu dilihat,
   pertama, kebanyakan orang masih lagi tidak memahami sunnah dan kewajipan mencontohi nabi, jadi yg utama adalah menerangkan makna sunnah,bid’ah dan memberi nasihat kepada umat bagi orang-orang yang mengetahui kebenaran.
   kedua, tidak boleh menghukum orang dengan bid’ah dengan sewenang-wenangnya, perlu ditinjau samada dia mengetahui hal tersebut atau tidak, telah sampai hujah atau tidak. dan kita sebagai orang awam tidak sepatutnya menjatuhkan hukum ke atas orang kecuali kepada perbuatannya. bezakan perbuatan dengan pembuat..
   Allahu ta’ala a’lam

   Rujuk di sini utk lebih detail

 5. hoendai on

  assalmu alaykum.. pa kabar akhi? ternyata di malaysia nampak juga orang orang yang memegang kaidah ahlussunnah wal jama’ah.. barakallahu fiik

  • abuhura1rah on

   wa’alaikumussalam, alhamdulillah khoir.
   iya, mudah2an makin menyebar dakwah ahlu sunnah di malaysia..
   waiyyaka barakallah
   akhi, antum berasal di daerah mana?

 6. nalezam on

  salam ,minta komen ttg istilah yg disebut oleh uthman al-muhammadi dalam wawancara di tv 1 pada 28/12 bahawa islam arus perdana ialah apa yang tlah sedia diamal di malysia sekarang-maksudnya jgn terima salafi,@jgn terpengaruh dengan tajid dan wahabi,knyataannya boleh mengelirukan pendengar

  • abuhura1rah on

   wa’alaikumussalam,
   apa yg saya lihat, uthman elmuhammadi memaksudkan supaya kita berpegang kepada mazhab syafie malaysia (taqlid), aqidah asyairah (sifat 20) dan inilah majoriti rakyat malaysia pegangi dengan beralasan dengan hadis, ‘alaykum bi sowadul a’zhom (berpeganglah kamu dengan sowadul a’zhom -kelompok terbanyak/majoriti-).
   dia juga cuba membelakangi hadis nabi, ‘alaykum bis sunnati wa sunnatil khulafaur rasyidin (hendakah berpegang dgn sunnahku dan para khulafa ar-rasyidin).
   sedangakan maksud sawadul a’zhom adalah kelompok teramai yang taat kepada pemerintah, bukan bermaksud majoiti amalan masyarakat .
   dan masyarakat pula paling banyak bertentangan dengan sunnah nabi dan para sahabat contohnya talqin, tahlil, sifat 20?
   bolehkah kita bersikap begitu bertentangan dengan amalan nabi dan para sahabat????
   jelasnya dia membawa pemikiran yang menyimpang dan cuba membawa orang ramai lari daripada jalan ahlu sunnah wal jamaah yang sebenar..
   pendek cerita, dia memusuhi golongan yg dia namakan dgn wahabi sehingga dia sanggup memanipulasi hadis..
   Allahu a’lam

 7. creeds on

  Alhamdulillah…terima kasih sahabat dgn ilmu yg anta kongsikan bersama. Terima kasih juga di atas usaha Al-Ustaz Abul-Jauzaa’ hafizhahullah yg banyak membuat kajian bagi meleraikan tuduhan palsu terhadap ASWJ.
  Tahniah…semoga Allah memberkati dan membalas penat lelah pejuang kebenaran ASWJ.
  Ana baru jumpa jer blog nih…
  Allahuakhbar!Allahuakhbar!Allahuakhbar!

  • abuhura1rah on

   Allahul Musta’an

 8. ابو ربيعه on

  Assalamualaikum akhi,

  Izin gabung di blog ana, insya’ Allah.

  Barakallahufeek

  • abuhura1rah on

   waalaikumusalam akhi..
   insyaAllah silahkan

 9. Abu Abdillah Yunus on

  Bismillah. Alhamdulillah Dakwah Salafiyah, Ahlussunnah Wal Jama’ah telah tersebar di Bumi Sabah, semoga tetap Istiqomah. Harap kirimkan jadwal taklim di sabah dan daftar blog ikhwan sabah. Demikian, salam kenal dari ana yg lahir di tawau dan skrg tinggal di sulawesi indonesia. Barakallahufik.

  • abuhura1rah on

   Bismillah..assalamualaikum akhi.
   Alhamdulillah dengan rahmat dan hidayah Allah, dakwah salafiyah terus berkembang sehingga ke Sabah.
   Dengan kehadiran Ust Abdul Wahab Bustami alumni Univ Islam Madinah, dakwah salafiayah mendapat tempat
   di hati orang-orang sabah.
   Untuk makluman antum, ana sudah post jadual taklim Kuliyah sekitar Kota Kinabalu, antum boleh lihat di muka depan blog ana..
   buat masa ini, ada satu blog yg salafy sabah milik Akh Abu Soleh Safwan Rusydi, http://al-muwahhidun.blogspot.com/
   salam kenal dari ana juga, barakallahu feek.

   Abu Hurairah Ismail Faruqi
   YM: al.atsary@ymail.com


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: